fbpx
021/6541062 - Radno vreme radnim danima 08-19h subotom 09-14h [email protected]

Koji miš kupiti – vodič za kupovinu

Podignite iskustvo korištenja računara na novi nivo.
Možda ste korisnik koji koristi laptop i miš vam nije prioritet,  ipak želite malo kvalitetniji uređaj.
Možda ste gejmer i vaši rezultati zavise o kvaliteti miša. Možda dane provodite uređivajući slike u Photoshopu i treba vam miš precizan i do najmanjeg piksela.

U svakom slučaju, pokušaćemo da ukažemo na elemente koje trebate uzeti u obzir pri odlučivanju koji miš kupiti.

Ergonomija

Kod kupovine miša najvažniji je osećaj koji imate dok ga držite u ruci. Možete kupiti najbolji miš na svetu, ali ako nije ugodan za korištenje, stvoriće vam samo probleme. Ako ste gejmer ili ako provodite više sati dnevno koristeći miš neodgovarajućeg oblika, razviće vam se sindrom karpalnog tunela.

Dobrim mišem trebate moći lako upravljati, mora biti ugodan za korištenje te treba brzo i efikasno obavljati svoje zadatke.
U obzir uzmite način upravljanja, teksturu, težinu i oblik.

Prema načinu upravljanja razlikujemo tri vrste miševa:

  1. Upravljanje dlanom– najčešći i najudobniji oblik miša, a njime upravljate tako da na njega položite celi dlan. Tako je pomeranje miša puno brže nego kod drugih oblika, ali zato malo manje precizno.
  2. Upravljanje dlanom i prstima– ruka je u obliku kandže gde je donji dio dlana naslonjen na miša, a na tastere položite vrhove prstiju. Iako on nudi više kontrole, upravljanje ovakvim mišem malo je zahtevnije i pre će izazvati bolove u ruci.
  3. Upravljanje prstima– dlan uopšte ne dotiče miša i njime upravljate isključivo prstima. Ovakvi su miševi obično manji i tanji i iako pružaju najviše kontrole, istovremeno je potrebno najviše vremena da se na njega priviknete.

Tekstura određuje koliko lako možete primiti i držati miša. Površina može biti glatka, gruba ili sjajna plastika, a može sadržati i gumu ili metalik elemente.
Postoje miševi koji su u potpunosti prilagođeni obliku ruke. Pa tako jedna strana miša može biti niža od druge, može imati male naslone za prste ili dlan. Ovde vam ne možemo dati konkretnu preporuku jer se najbolji miš razlikuje zavisno o njegovim karakteristikama.
Ne možete znati koji miš je najbolji za vas dok ga ne isprobate. Nemojte se zamarati s time kakve miševe kupuju drugi. Materijal, način korištenja, oblik i veličina dlana igraju važnu ulogu u odabiru miša i zato je najbolje odvojiti malo vremena i provesti ga u isprobavanju.

Žični ili bežični miš

Ovo je jedna od najbitnijih stavki kod odabira miša.
Bežični miševi su praktični jer ne trebate brinuti o još jednoj žici koja će se plesti s ostalim žicama i stvarima koje držite na stolu.

Postoje dve vrste bežičnih miševa:

  1. Bluetooth
  2. RF

RF miševi brže reaguju i imaju puno veći domet, no za njih morate imati USB receiver koji će zauzeti USB ulaz na računaru.

S Bluetooth mišem USB ulaz ostaće slobodan, ali zato vaš računar mora imati ugrađeni Bluetooth da biste ga mogli koristiti.

Bežični miševi imaju duže vreme reagovanja. Tačnije, nakon što ga pokrenete potrebno je vreme da signal od njega dođe do kompjutera ili laptopa i pokrene ikonu miša na ekranu. Istina, u proseku se radi tek o 8 ms i prosečni korisnik to neće zametiti. Takođe morate voditi računa o bateriji. Koliko dugo će baterija trajati zavisi o tome koliko često miš koristite, ali u proseku je to oko 3 nedelje.
Preporučujemo da imate zalihu rezervnih baterija kako vam se ne bi dogodilo da u 2 ujutro ne možete koristiti računar jer je miš ostao bez pokretačke snage.

Ako ste gejmer, žičani miš je bolji od bežičnog.
Žični miševi su pouzdaniji jer nema kašnjenja i ne trebate brinuti o rezervnim baterijama. Oni će zauzimati jedan od USB ulaza na kompjuteru, ali je lako nabaviti USB hub s dodatnim USB ulazima.

Osetljivost

Osetljivost uzmite u obzir ako ste gejmer ili uređujete vizuelne sadržaje u Photoshopu i sličnim programima. Osetljivost se meri u DPI (dots-per-inch), a govori koliko morate pomaknuti miš da bi se pomaknuo kursor na zaslonu. Što je osetljivost veća, to je pomak miša manji. I najmanji dodir kod miša s visokom osetljivosti može pomaknuti kursor s jednog na drugi kraj ekrana.  U proseku miševi imaju osetljivost oko 1000 dpi. Ako ste gejmer, osetljivost miša zavisi o vrsti igri koje igrate. Ako igrate različite igre, dobar izbor je miš na kojem se osetljivost može namještati.
Nemojte kupovati miš veće osetljivosti nego što vam je potrebno. Za svakodnevne zadatke poput surfovanja webom i korištenje MS Officea, prosečan miš je i više nego dorastao zadatku.

Optički ili laserski miš

Optički miš koristi plavo, crveno ili infracrveno LED svetlo i malo foto senzor koji skenira površinu na kojoj se miš nalazi i prevodi svaki pomicaj u micanje kursora na zaslonu. Zbog toga je optički miš puno lakše koristiti na različitim površinama.
Laserski miš radi na sličnom principu, ali koristi infracrvenu lasersku diodu. Zbog nje laserski miš ima puno veću osetljivost, ali morate paziti na kakvoj površini ga koristite.  Tehnologija je toliko napredovala da danas optičke i laserske miševe možete koristiti gotovo na kojoj god površini želite. Međutim, da bi se izvuklo ono najbolje od laserskog miša s visokom osetljivosti, za njega želite imati i odgovarajuću podlogu za miša. Ne kažemo da trebate pljunuti 1000 rsd na podlogu za miša, ali sigurno nećete izvući najbolje od njega na flanel plahti u krevetu. Optički miš dovoljno je dobar za većinu korisnika. Ako ste gejmer, laserski miš s većom osetljivosti daće vam bolje gejming iskustvo.

Kontrole

Osnovne kontrole na svakom mišu su levi i desni taster te točkić za scroll u sredini. Međutim, malo bolji miševi mogu imati puno više tastera od toga, a mogućnosti za njihovo programiranje su beskrajne. Iako se miševi s više tastera najčešće koriste u gejming svetu, vi svog možete podesiti da obavlja radnje koje često obavljate. Ako često kopirate velike količine teksta, umesto pritiska na CTRL+C i CTRL+V, za to namenite dva tastera  na mišu. Mogu služiti za vraćanje na prethodnu stranicu dok pregledavate web, za otvaranje određene stranice ili programa, za automatsko upisivanje reči ili fraza… nebo je granica.

Gejming miševi

Sve elementi miša navedeni u ovom članku najbitniji su ako kupujete gejmerski miš.  Kao i kod prosečnog korisnika, ergonomija miša je najvažnija. Ako igrate nekoliko sati zaredom, želite miša koji će delovati kao produžetak vaše ruke, a ne kao naprava koja vam izaziva bolove u prstima i ruci. Zavisno o tome kakve igre igrate, tome prilagodite težinu miša. Igrama koje zahtevaju izuzetno brze pokrete više će odgovarati lakši miš. Postoje miševi kojima je moguće podesiti težinu tegovima. Trebaće vam laserski žičani miš, ili s visokom osetljivosti iznad 2000 dpi ili s prilagodljivom osetljivosti. Na bežični miš zaboravite jer nije dovoljno brz, no zato bi vam dobra podloga za miš mogla biti od velike koristi, pogotovo u situacijama kada je potrebno da ostvarite najveću moguću preciznost.  Zavisno o tome kakve igre igrate, njima prilagodite tastere na mišu. Ako igrate strateške igre, u njima će takvi miševi najviše pomoći. Ako više uživate u dobrim pucačinama, preciznost i osetljivost od puno su veće važnosti. Postoje miševi optimizovani za konkretne igre. U ovom je slučaju najbolje proveriti kakva iskustva ima zajednica gejmera s tom igrom i kakve miševe preporučuju.

Kakva su vaša iskustva s miševima? Laserski ili optički? Žični ili bežični?

Tehnotronik– veliki izbor miševa

izvor:nabava.net