fbpx
021/6541062 - Radno vreme radnim danima 08-19h subotom 09-14h [email protected]

Sve što trebate znati pre kupovine tastature

Tastatura je među najviše korištenim komponentama računara. A ipak, kupovini tastature posvećujemo najmanje pažnje. Bilo da vam treba tastatura za gejming, posao ili nešto treće, pripremili smo par saveta za kupovinu.

Način spajanja

Zavisno o načinu spajanja na računar razlikujemo

  • žične tastature
  • bežične tastature

Za razliku od miša kojeg stalno mičemo pa nam žica lako može zasmetati, tastatura u pravilu stoji na jednom mestu. Osim ako volite tastaturu premestiti u krilo i koristiti je ležerno naslonjeni u fotelju, žica iz tastature u velikoj većini slučajeva vam uopšte neće smetati. Žičane tastature imaju kraće vreme odaziva, izdržljivije su i ne trebate brinuti o zameni baterija. Unazad par godina uglavnom su zastupljene  USB tastature, ali i poneka PS/2 tastatura mada su to stvarno poslednji primerci.
Ali, ako se ipak odlučite za bežičnu tastaturu, možete birati između RF i Bluetooth tastature.  RF tastatura koristi radio vezu. S njom dobijete mali USB prijemnik kojeg uključite u računar i on pokreće tastaturu. On najčešće radi na frekvenciji od 2.4 GHz. Ako imate i RF miša, možete ga spojiti na isti prijemnik i uštedeti jedan USB ulaz.  To takođe znači da drugi uređaji koji koriste tu istu frekvenciju, poput mikrotalasne pećnice i bežičnog telefona, mogu ometati rad tastature.
Bluetooth tastatura ne treba USB ulaz te je zato idealna za uređaje poput mobilnog, tableta ili smart televizora. Takođe, Bluetooth je pouzdaniji od RF-a i manje su šanse da će se pojaviti smetnje. Međutim, Bluetooth tastature zahtevaju češće punjenje i zamenu baterija od RF tastatura.
Ako tastaturu koristite svaki dan po nekoliko sati, držite se što dalje od Bluetootha. Ali ako vam je svaki slobodni USB ulaz od presudne važnosti (još nemate USB hub?) ili ako trebate tastaturu za tablet ili laptop ,  bluetooth je zadovoljavajuća opcija.

Posebna kategorija kod bežičnih tastatura su prenosne tastature.
Obično se radi o mini tastaturama koje lako možete nositi uz svoj tablet ili drugi pametni uređaj . Silikonske tastature čak je moguće u potpunosti namotati i spremiti u džep ili torbu. Iako su izvrsne za putovanja zbog otpornosti na vodu i prašinu, lakše čišćenje i jednostavnu prenosivost, silikonske tastature nisu namenjene svakodnevnom radu na poslu.
Želite raditi u vozu na putu do posla? Odličan izbor. Pisanje diplomskog rada na silikonskoj tastaturi? Ne baš.

Materijali

Zavisno o materijalima razlikujemo:

  • tastaturu s gumenim tasterima
  • membransku tastaturu
  • mehaničku tastaturu

Kao što ime govori, tastatura s gumenim tasterima koriste malene gumene kapice ispod svakog dugmeta koje pritiskom šalju signal računaru.
Puno popularnije od njih su membranske tastature koje sadrže veliku gumenu površinu koja povezuje sve tastere. One su jednostavnije i jeftinije za proizvesti – pa im je stoga i manja cena. Membranske  tipične su za laptope.
U poslednje vreme sve popularnije postaju mehaničke tastature. Svako dugme ima svoju oprugu koja vraća dugme u početni položaj kada ga pritisnemo. One nisu nikakav novitet. Mehaničke tastature prve su tastature koje su se pojavile. Međutim, nakon nekog vremena zamenile su ih jeftinije membranske tastature. Najveća prednost mehaničkih tastatura su njihova izdržljivost i preciznost. Zbog mehanizma puno je teže slučajno pritisnuti više tipki odjednom, pa je ujedno i manje tipfelera. Mehaničke tastature se značajno manje troše i jednostavnije čiste. No, zato zahtevaju jači pritisak tokom korištenja i puno su glasnije od membranskih. Mehaničke tastature idealan su izbor za gejmere, pisce, blogere, novinare. programere i sve ostale koji koriste tastature svakodnevno po nekoliko sati te traže što manje tipfelera tokom rada. Za sve ostale membranske će i više nego dobro obaviti posao.

Ergonomija

Možda niste o ovome razmišljali, ali oblik  može bitno olakšati – ili otežati – njezino korištenje. Praktična funkcija je mogućnost postavljanja tastature po visini, pogotovo ako je koristi više ljudi. Da bi olakšali život svojim zglobovima, razmislite i o dodatnom naslonu za ruke. Ergonomske tipkovnice zahtevaju prilagođavanje. Ako vam nakon prvog korištenja nije sela, umesto da je odmah vratite, uložite u nju nekoliko dana. Idealno rešenje je da isprobate ergonomsku tastaturu pre kupovine.

Pozadinsko osvetljenje

Bilo da ste noćna ptica i volite kucati u mraku ili želite osvetljenu tastaturu za bolje gejming iskustvo, izbor je velik.
Postoje dve vrste osvetljenja:

  • osvetljenje oko slova
  • osvetljenje samog slova

Osvetljenje samog slova je praktičnije jer ćete bolje vidjeti koje slovo ili znak odabirete, za razliku od osvetljenja oko slova. Bežične tastature s osvetljenjem su retke jer svetlo jako troši bateriju, pa ćete uglavnom morati birati između žičnih tastatura. Osvetljenje je više luksuz nego nešto bez čega vaša tastatura ne može. Osim ako ne postoji razlog zašto želite osvetljenu , nema potrebe da zbog toga izdvajate više novaca.

Namena tastature

Kakvu ćete tastaturu kupiti zavisi o tome koliko i za što je koristite. Na primer, neko ko je koristi par puta nedeljno trebaće potpuno drugačiji uređaj od poluprofesionalnog gejmera,

Tastatura za gejming

Ako ste gejmer, žična tastatura je obavezna. Isto kao sa žičanim mišem, moći ćete igrati preciznije i bolje. Za još veću preciznost preporučujemo mehaničku tastaturu.
Na našem tržištu možete pronaći par zanimljivih proizvođa gejming tastatura.

Tastatura za posao

Ako ste novinar, bloger, student ili ako iz bilo kojeg razloga koristite nekoliko sati dnevno i više, mehanička je takođe dobar izbor. Često korištenje olakšat će vam i ergonomska tastaturaŽične su bolji izbor od bežičnih. U slučaju da dođe do gubitka signala ili se isprazne baterije, to će vas nepotrebno ometati u radu.

Tastatura za audio-video uređaje

Ako trebate tastaturu za upravljanje audio-video uređajima (Smart TV, projektor itd), bežična Bluetooth tastatura je najpraktičnija. Zašto svako malo hodati do televizora i drugih uređaja ako možete kucati ušuškani na kauču. Neka bude membranska – nema potrebe da izdvajate više za mehaničku jer nećete pisati romane na Smart TV-u. Dajte prednost onim koje imaju posebne tipke za pojačavanje i stišavanje, pokretanje određenih aplikacija, premotavanje videa i sl. Ili čak I one koje mogu zameniti i daljinski, Štaviše, razmislite o kupovini tastature s ugrađenim mišem kako biste izbegli korištenje dva zasebna uređaja. Pre kupovine proverite ako je tastatura kompatibilna sa uredjajem na kojem ćete je koristiti. Možete kupiti tastaturu namenjenu upravo tom uređaju, ali one su u pravilu skuplje od univerzalnih.

Za kraj

Kada nam zatreba nova  većina nas će ušetati u trgovinu i uzeti najjeftiniju. Nema potrebe za filozofiranjem.
Ali ako velik deo dana provodite u kucanju, čak i najmanja promena može učiniti veliku razliku.
Kod odabira najviše pazite na način na koji ćete je koristiti.

Poenta je da tastatura posao učini jednostavnijim, bržim i efikasnijim.

izvor: nabava.net