fbpx
021/6541062 - Radno vreme radnim danima 08-19h subotom 09-14h [email protected]

 

USB (engl. Universal Serial Bus – univerzalna serijska magistrala) je spoljašnji priključak za razne periferne uređaje (štampač, miš, tastatura, digitalna kamera, modem itd.). Karakteriše ga velika brzina i jednostavnost priključenja (engl. Plug & Play ).
Skoro svi računari napravljeni od 2000. godine imaju USB portove, i to obično po nekoliko integrisanih na matičnu ploču. Dodatne kartice za računar se mogu kupiti koje na sebi imaju još USB portova.

 

USB 1.1 je stari standard sa brzinom od 1.5 ili 12 Mb/s. max. dužina kabela je 3 metra
USB 2.0 sa brzinom do 60 Mb/s. max dužina kabela je 5 metara
Danas se sve više prelazi na USB 3.0 sa brzinom do 625 Mb/s

 

 

Na računarima (deskop, laptop) se uglavnom nalaze TIP A konektori , a na perifernim uredjajima ( štampačima, mobilnim telefonima, tabletima, fotoaparatima itd) se nalaze ostali tipovi tako da su kablovi i napravljeni da sa jedne strane imaju TIP A , a sa jedan od drugih tipova. Da ne bude zabune polako se standardizuje tako da cete na stampačima uglavnom naći TIP B , na androidima TIP MICRO. Pojedini proizvodjači opreme pretežno fotoaparata stavljaju svoje verzije USB (NIKON) , ali i oni prelaze na standardne verzije USB konektora.

USB A (1,1 i 2.0) USB B (1.1 i 2.0)
   
USB mini B (2.0) USB micro B (2.0)
 
USB A (3.0) USB B (3.0)
   
USB micro B (3.0)
 

U poslednje vreme sve više se koristi USB C 3,1 iz razloga jer pretenduje da zameni sve dosadašnje standard napajanja, prenosa podataka I prenosa medija, dakle USb standard A/B, DisplejPort, HDMI I VGA.

Dakle, TIP C 3,1 bi trebao zameniti sve sa sledećim karakteristikama:

  • Brzina prenosa do 40Gbps
  • Reverzibilnost ( nema razlike kako je uključen u uredjaj)
  • Manji profil 8,4×2,6 mm što doprinosi smanjivanju profila uredjaja
  • Punjenje svih uredjaja iz jednog uredjaja ( može ponuditi 5A I 100W. Dakle može puniti sve uredjaja za kraće vreme.