fbpx
021/6541062 - Radno vreme radnim danima 08-19h subotom 09-14h [email protected]

Kako povezati tv i računar? Zavisno o starosti i mogućnostima vašeg računara i televizora postoji više načina kako bi ih povezali.  Ali, hajdemo redom. Povezivanje je ustvari jako jednostavno: sve što trebate je pravilan kabel ili hardver za streaming. U ovom članku ćemo objasniti korak po korak različite postupke povezivanja poput HDMI, VGA , DVI, DisplayPorta, bežične veze …

Koje kablove trebamo kako bi povezali računar i TV?

Osnovna stvar je da se prvo utvrdi šta se ima od ulaza odnosno izlaza na Vašem TV ili desktop/laptopu ( u daljem tekstu računaru. Najlakši način povezivanja ovih uređaja je pomoću HDMI kabla.

  Skoro svi televizori proizvedeni u zadnjih 6-7 godina imaju HDMI portove (Na slici je HDMI izlaz označen crvenom bojom.).
Sad već postoje kablovi dužine i do 50 metara

Savremeni televizori poseduju bar jedan HDMI ulaz, a vrlo često imaju i veći broj HDMI ulaza zbog fleksibilnosti u povezivanju sa različitim plejerima i risiverima. Prednost HDMI veze je u tome što HDMI kabel prenosi i video i zvuk, pa je dovoljan samo jedan kabel za kompletnu vezu.
Kako biste HDMI kablom povezali TV i računar, sve što trebate učiniti je priklučiti kabel u oba uredjaja. Ako koristite novije verzije Windowsa, jednostavno provjerite je li vaš računar upaljen i je li TV postavljen na potrebni HDMI kanal, pa će računar automatski podesiti postavke za najbolji prikaz programa.
Ako zbog nekog razloga automatski ne odabere pravilne postavke, vi možete ići na Control Panel > Display > Adjust Resolution i podesiti.

  Drugi popularni način povezivanja računara s TV-om je preko VGA kabla i 3.5mm audio kabla (koji se priključuje u izlaz za slušalice na računaru) – što znači jedan kabel za sliku i jedan za zvuk. Koristite ovu metodu jedino ako oba uređaja nemaju HDMI izlaz. Na slici je VGA port označen kao PC IN.
i tu postoje duži kablovi.

VGA je kabel samo za video, pa ćete zvuk morati spojiti s posebnim 3.5-milimetarskim audio kablom, koji treba uključiti u izlaz za slušalice na vašem računaru, a drugi kraj u zvučni ulaz vašeg televizora.
Korištenje VGA kabla znači da će Windowsi automatski složiti postavke kao što bi ih postavili u slučaju da koristite HDMI kabel. Ukoliko svejedno imate poteškoće s automatskom konfiguracijom postavki, idite na Control Panel > Display > Adjust Resolutions i postavite sami.

Ukoliko je na jednom od uredjaja postoji HDMI a na drugom VGA moraćete da obratite pažnju na izlaz signala. Ukoliko je na računaru HDMI onda se koristi HDMI to VGA , a ukoliko je situacija obrnuta onda se koristi VGA to HDMI adapter. Ovde se mora veoma paziti na smer jer adapteri rade samo u preporucenom smeru.
U poslednje vreme se umesto HDMI koristi DisplayPort kojie je veoma slican HDMI konektoru , takodje prenosi i sliku i zvuk. Retko se sreće kod TV , ali su zastupljeniji kod laptopova više klase. Ukoliko Vas računar poseduje samo ovakav izlaz potrebno je koristiti adaptere na HDMI i VGA mada se u zadnje vreme mogu pronaci i kablovi manjih dužina.

Kako bežično povezati računar s TV-om

Ako nemate kabel kojim biste povezali računar i TV, ili ga ne možete koristiti, postoji način da ih bežično povežete. Možete iskoristiti različite metode bežičnog povezivanja, zavisno o mogućnostima vašeg laptopa. Najnoviji laptopovi mogu imati ugrađen WiDi bežični sistem (Intel Wireless Display), koji radi s kompatibilnim prijemnicima poput Netgearovog Push2TV-a, ali to nije slučaj sa desktop verzijom. Postoje bežični uredjaji koji se mogu priključiti u HDMI port na Vašem televizoru i računaru i koji bežično emituju videozapise. Međutim, oni nisu jeftini i većina nema visoku kvalitetu prikaza videozapisa.

Kako povezati vaš računar s TV-om pomoću USB fleša

Ako imate noviji TV, tada postoji velika mogućnost da TV ima USB izlaz. Zavisno o sposobnostima vašeg TV-a, moći ćete videozapise koji su pohranjeni na vašem račuanru jednostavno preneti na USB memoriju  i uključiti ga u TV.
Ako televizor podržava vaš video format (MP4 je gotovo uvek podržan), gledanje sadržaja bi trebalo biti jednostavno – uključite USB ili HARD disk u TV, odaberite USB funkciju na TV-u i odaberite video koji želite gledati preko softvera za pretraživanje datoteka na TV-u.

Kako bežično povezati vaš laptop i TV koristeći media player streamer

Na tržištu je mnoštvo različitih media playera od kojih je najpoznatiji MIRACAST, a svi oni služe da od vašeg televizora naprave pametni televizor tj. da dobijete funkciju smart TV, s kojom ćete gledati filmove direktno sa interneta. Dovoljno je da ga uštekate u HDMI ulaz vašeg TV-a i povežete ga na vašu lokalnu mrežu preko Wi-Fi-a.
Sve što trebate učiniti je povezati media player streamer na vašu mrežu i TV, i podeliti video vašeg računara na lokalnoj mreži, a ostalo će media player obaviti sam. Pretvorit će vaš televizor u polu-Smart TV jer mu omogućava pristup mnogim TV aplikacijama, kao što su Netflix, Pickbox, YouTube itd. Zapravo sve što gledate na laptopu prenet će se na TV.

Chromecast se spaja na HDMI za video i zvuk i na USB za napajanje

Spajanje MIracast media playera:

  • Uključite Miracast u HDMI ulaz na televizoru
  • Uključite drugi kabel od Miracasta za napajanje u bilo koji USB ulaz.
  • Preuzmite aplikaciju i instalirajte je na laptop.
  • Odaberite na televizoru HDMI kanal
  • Unesite svoje WI-FI podatke za spajanje na internet (laptop i miracast moraju biti na istoj mreži)
  • Slika vašeg laptopa bit će na vašem televizoru i dalje birate na laptopu što želite gledati na televizoru.