fbpx
021/6541062 - Radno vreme radnim danima 08-19h subotom 09-14h [email protected]

High Definition Multimedia Interface ili HDMI, poznat je kao audio/video kabel napredne generacije. Jednostavno rečeno, HDMI je je skup digitalnih konektora u kabelu koji nosi video signal visoke definicije i nekoliko digitalnih audio kanala. HDMI je službeno prvi put otkriven 2003 godine, ali se tek sada, kada su dostupni i sadržaji visokog kvaliteta i rezolucije, vidi njegova puna snaga. Za sve koje zbunjuje šuma raznih standarda, verzija, kratica, rezolucija, a hteli bi znati ponešto o novim tehnologijama, evo jedan kratak vodič o tako često spominjanom HDMI-ju.

Kako funkcioniše HDMI kabl?

HDMI kabl ima propusnost od 5 Gbps (i do 10 Gbps na novijim verzijama kabla), što znači da ima i više nego dovoljan kapacitet da se nosi sa ne-kompresovanim videom visoke definicije, kao i sa ne-kompresovanim 8 kanalnim, 24-bitnim zvukom visoke kvalitete. Znači nema pretvaranja signala (npr. digitalnog u analogni pa opet u digitalni) ili bilo kakve kompresije, koja bi eventualno mogla uticati na audio ili video kvalitet. I to sve u jednom kablu.

Analogni video kablovi, kao komponentni, kompozitni ili S-Video, su trenutno glavne metode prenosa signala slike u većini domaćinstava. Komponentni kabel razdvaja signal slike u 3 kabla – jedan za crvenu, zelenu te plavu boju (da razjasnimo: boje na TV-u nastaju kombinacijom te tri boje – Red, Green, Blue). Kada imate analogni kabl spojen na digitalne uređaje (kao npr. LCD ili plazma ekran spojeni na DVD player), digitalni video ili audio signal mora biti pretvoren u analogni, kako bi mogao putovati kablom, prije nego što se ponovo pretvori u digitalni na ulazu u drugi uređaj, što utiče na kvalitet signala, rezultujući gubitkom kvaliteta.

Prednosti HDMI kabla

HDMI kabel može isporučiti zvuk ili video visokog kvaliteta, bez gubitka kvalitete zbog pretvaranja ili kompresije signala. HDMI slika je bolja, mekša, te sa vidljivo boljom redukcijom šuma slike (smetnji). Zvuk je čvrst, življi i bez distorzije.  Zbog svoje digitalne prirode, HDMI takođe vrlo dobro upariti sa fixed-pixel prikazima, kao što su LCD, plazma ili DLP ekrani i projektori. HDMI kabel omogućuje izravno usklađivanje rezolucije ekrana sa bilo kojim izvorom na kojega je spojen. HDMI kabel će također automatski prebaciti sliku u odgovarajući format, kao 16:9 ili 4:3. HDMI ima ugrađenu i pametnu funkciju kontroliranja bilo kojeg uređaja spojenog na kabel putem jednog daljinskog upravljača. Kako HDMI veza omogućava dvosmjernu komunikaciju, kabel omogućava komunikaciju spojenih uređaja, pa se pritiskom na jedno dugme određene komponente mogu uključiti ili isključiti kada, na primer, želite gledati DVD film.

HDMI ili DVI?

Možda ste već čuli za DVI (Digital Video Interface) kabl, koji spada kao još jedan digitalni konektor. DVI je tu već duže vreme i možete ga naći na više televizijskih i drugih uređaja nego HDMI. DVI je prvobitno razvijen za spajanje PC računala i monitora, ali je s vremenom našao svoje mesto i u svetu kućne zabave.

U suštini, HDMI standard je baziran na DVI tehnologiji, tako da je slika i na jednom i na drugom sličnog kvaliteta. Ono što čini HDMI boljim od DVI kabela su njegove mogućnosti prenosa zvuka. Naime, DVI kabel je sposoban nositi samo video signal. Još jedna prednost je dužina, HDMI može biti dug i do 60 metara dužine u odnosu na DVI kabel kojemu je maksimalna dužina 10 m. Još jedna stvar, estetski gledano, HDMI konektori su manje nezgrapni nego oni kod DVI kabla.

Kompatibilnost sa DVI kablom

HDMI kabl je kompatibilan sa DVI kablom, tako da nema potrebe prozivanja DVI opremom zastarelom ako kupite nešto sa HDMI konektorom. Sve što vam treba je HDMI/DVI adapter. Samo imajte na umu da će vam adapter onemogućiti neke funkcije HDMI kabla, poput one koja automatski formatira sliku ekrana te funkciju univerzalnog daljinskog kontrolera. Postoje dve vrste DVI konektora: digitalna (koja je kompatibilna sa HDMI) I analogna (kompatibilna sa VGA) konektorom, razlikuju se po jer na analognom postoje 2+2 pina iznad I ispod crtice na konektoru.

HDMI proizvodi

HDMI više nije nov i većina DVD playera, drugih uređaja i televizija imaju barem jedan HDMI priključak, a nisu nužno high-end proizvodi. Dosta ekrana, projektora i DVD playera podržava HDMI standard.

Što znače različite verzije HDMI-ja

1.0 – Prva verzija HDMI kabela, definirana krajem 2002 godine. Sposobna  da dekodira većinu verzija zvuka u DVD i digitalnim TV signalima, uključujući Dolby Digital i DTS.

1.1 – Ovoj je verziji dodana DVD-Audio podrška, što znači da korisnici sa kompatibilnim diskovima ili playerima mogu slušati 5.1 kanalni zvuk bez potrebe za 6 zasebnih RCA kabela.

1.2/1.2a – Glavno poboljšanje u odnosu na 1.1 verziju je dodatak podrške za Super Audio CD (SACD), što znači da se korisnici više ne moraju oslanjati na iLink ili analogni kabel kako bi slušali SACD. Također je dodana podrška za, do tada neupotrebljavan, Type A PC konektor.

1.3/1.3a/1.3b – Verzija 1.3 dodaje podršku za Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio, koji se koriste na Blu-ray te HD-DVD playerima. Standard podržava veću propusnost, do 10 Gbps.

HDMI 1.4 povećava maksimalnu rezoluciju na 4K × 2K (3840×2160p na 24 hz/25 Hz/30 hz i 4096×2160p na 24 hz, što je rezolucija koja se koristi u digitalnim bioskopima) i sadrži Audio Return Channel (ARC), 3D Over HDMI i proširenu podršku za boje.

HDMI 1.4 podržava više stereoskopskih 3D formata uključujući including field alternative (interlaced), frame packing (a full resolution top-bottom format), line alternative full, side-by-side half, side-by-side full, 2D + depth, and 2D + depth + graphics + graphics depth (WOWvx) with additional top/bottom formats added in version 1.4a. HDMI 1.4 requires that 3D displays support the frame packing 3D format at either 720p50 and 1080p24 or 720p60 and 1080p24.

 

Oznake “p“ i “i“ u rezoluciji označavaju progressive i interlaced način prikaza slike. Progressive način prikaza pri svakom osvežavanju ponavlja prikaz cele slike, dok interlaced ponavlja prikaz svako druge linije, znači unutar jednog osvežavanja dva puta promijeni sliku. Interlaced načinom prikaza se stvara iluzija bržeg osvežavanja slike bez da se poveća količina prenesenih podataka.