fbpx
021/6541062 - Radno vreme radnim danima 08-19h subotom 09-14h [email protected]

Ako vam je puna kapa pametnih uređaja koji su prazni nakon samo par sati korištenja, tada dopustite da vas upoznamo s uređajem koji će vam promeniti život.

 

 

 

 

 

 

 

Eksterna baterija, prenosni punjač ili power bank praktična je stvarčica kojom možete puniti sve uređaje koji imaju USB i micro USB ulaz – npr.mobilne telephone, tablete, kamere, fotoaparate i e-čitače knjiga.

 

 

Ali pre nego što krenete puniti svoje uređaje gde god se nalazili, morate znati odgovore na ova pitanja:

Za koji uređaj trebate power bank – mobilni, tablet, laptop?

 

Trebate li puniti više uređaja odjednom?

  • Koliko često ih trebate puniti?

Nakon što saznate odgovore na ta pitanja, možete donijeti najvažniju odluku kod kupovine eksterne baterije – kakav kapacitet eksterna baterija treba imati.

Kapacitet

Kapacitet eksterne baterije meri se u miliampersatima (mAh). Pronaći ćete power bank s 1000 mAh pa sve do 15 tisuća mAh, i više.
Recimo da imate Samsung Galaxy S7 čiji kapacitet baterije iznosi 3000 mAh.

Tek između 70% i 90% kapaciteta eksterne baterije je iskoristivo.

 

Da bi s eksternom baterijom napunili S7 od 0 do 100%, treba vam eksterna baterija koja također ima kapacitet od 3000 mAh, zar ne? Netačno.
A evo i zašto.

Tokom punjenja svaki power bank gubi deo svoje energije. To znači da će tek između 70% i 90% kapaciteta eksterne baterije biti iskorišteno za punjenje uređaja.
Dakle, da bi se vaš prazni Samsung u potpunosti napunio preko eksterne baterije, ona treba imati kapacitet od minimalno 3300 mAh.

Koliki zapravo kapacitet eksterna baterija treba imati? Ovisi o tome kako i za što ćete je koristiti.

Preporučljivo je da power bank ima dovoljno velik kapacitet da minimalno jednom može u potpunosti napuniti vaš uređaj. A izračunat ćete ga tako da kapacitet baterije uređaja uvećate za 20%. Sve se svodi na to koliko često ga namjeravate koristiti. Ako ćete uređaj spajati na eksternu bateriju svaki dan, neka njezin kapacitet bude što veći. Ako je power bank nešto za izuzetne slučajeve, manji kapacitet je dovoljan.
Ako idete na putovanje i nameravate puno slikati, tada je power bank većeg kapaciteta bolja opcija.

S obzirom na kapacitet, eksterne baterije možemo podeliti u tri kategorije:

  1. Niža kategorija – do 2000 mAh

U ovoj kategoriji nalaze se cenovno najpristupačnije eksterne baterije. One će uglavnom napuniti mobitel do pola. Manjih su dimenzija, a neke čak izgledaju kao privezak za ključeve.
Zato su praktični za poneti, a najbolji su za hitne slučajeve.
Zbog slabog kapaciteta ove eksterne baterije ne mogu puniti tablete niti druge uređaje većeg kapaciteta.

  1. Srednja kategorija – do 6000 mAh

Power bank od 6000 mAh bez problema može u potpunosti napuniti mobilni telefon, i to nekoliko puta – ovisno o kapacitetu baterije. Štaviše, ovakvim eksternim baterijama možete puniti i tablet, a neke imaju i više od jednog USB ulaza. To znači da na takav power bank možete spojiti više uređaja. Veće dimenzije smanjuju prenosivost, no ne drastično. Možete nećete uvek moći puniti mobilni u džepu od jakne, ali ovakav power bank lako ćete spremiti u torbu i koristiti bez problema.

  1. Visoka kategorija – do 10 000 mAh i više

S ovakvom eksternom baterijom možete puniti mobilni opet i opet i opet. Ali s obzirom na velik kapacitet, bolje će poslužiti za veće uređaje, poput tableta ili čak laptopa. Ovakve eksterne baterije nisu praktične kao one iz prve kategorije. Većih su dimenzija i teže, a to znači da kod prenošenja trebate paziti gde ćete ih i kako smestiti.
Ako putujete, trebate znati da postoje aviokompanije koje ograničavaju donošenje eksternih baterija visokog kapaciteta u avion.

Brzina punjenja

Neće svaki power bank puniti uređaje istom brzinom.

To ćete saznati tako da proverite izlaznu struju koja govori koliko struje power bank otpušta. Najčešće se radi o 1A (5W), dok kod eksternih baterija koje podržavaju brzo punjenje iznosi 2A (10W) ili 2.5A (12.5W).
Da bi brzo napunili uređaj, i power bank i uređaj moraju podržavati mogućnost brzog punjenja.

Međutim, čak i ako imate power bank kojim možete brzo puniti, to vam ništa ne znači ako i vaš uređaj ne podržava brzo punjenje. I obrnuto – ako na uređaju postoji mogućnost brzog punjenja, ali ga spojite na power bank koji ima samo 1A izlazne struje, uređaj će se puniti normalnom brzinom.
Pre kupovine eksterne baterije proverite kakva izlazna struja je potrebna vašem uređaju. Također morate uzeti u obzir koliko brzo se puni sam power bank. Power bank nije neiscrpan te ćete ga pre ili kasnije morati napuniti. A što je kapacitet eksterne baterije veći, to će se ona duže puniti.  Ako želite power bank od 10 000 mAh, morate biti spremni puniti ga 12 sati. Čak i uz tehnologiju brzog punjenja, punjenje će potrajati barem 7 sati.

Power bank se puni jednako kao i svaki drugi uređaj – USB priključak spojite na punjač kojeg uključite u utičnicu u zidu. USB priključak dobit ćete uz većinu eksternih baterija. Njega jednostavno spojite na punjač koji ste dobili uz mobitel, a možete kupiti i dodatni adapter.  Umesto toga, power bank možete puniti preko uključenog laptopa, ali u tom će se slučaju puniti sporije.

Power Bank dodatne funkcije

  • pametno punjenje
  • punjenje više uređaja odjednom

Jedna od zanimljivih dodatnih funkcija je pametno punjenje.  Kod pametnog punjenja power bank prepozna kada ste na njega spojili uređaj i automatski ga počne puniti. Kod eksternih baterija koje nemaju opciju pametnog punjenja prvo morate pritisnuti dugme na bateriji. Pametno punjenje zgodan je dodatak, ali ne toliko revolucionaran da bez njega ne biste mogli preživjeti. Imate ograničen budžet? Običan power bank će vam poslužiti.

Pojedine eksterne baterije mogu puniti više uređaja odjednom. Ako imaju dva USB izlaza, često jedan izlaz ima veću izlaznu struju od drugog.
Kako biste znali koliko je struje preostalo u vašoj eksternoj bateriji, praktično je kupiti onu sa zaslonom koji pokazuje stanje kapaciteta. Budući da su takve baterije malo skuplje, dobar su izbor baterije s LED lampicom koja pokazuje kada se power bank napunio.

Čuvanje eksterne baterije

Power bank je vrlo sličan baterijama u pametnim telefonima jer se takođe radi o litijum-ionskoj bateriji. To znači da za power bank vrede ista pravila očuvanja kao i za mobilne. Nemojte dopustiti da se vaš mobitel ili uređaj u potpunosti isprazne pre nego ga priključite na power bank. Ako držite bateriju uređaja na minimalno 40%, bit će zdravije i za uređaj i za power bank.

Izbegavajte izlagati power bank visokim temperaturama, a najbolja zaštita je umereno korištenje.

Kao i baterija na mobilnom, eksterne baterije imaju ograničeni životni vek, a on zavisi o tome koliko često ćete ga koristiti.