fbpx
021/6541062 - Radno vreme radnim danima 08-19h subotom 09-14h [email protected]

HDMI

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) je kabel za prenos digitalnog audio-video signala. Neophodan je za spajanje HD uređaja (High Definition), novijih televizora, prijemnika digitalne televizije i Blu-ray kućnih plejera.  HDMI poseduje dovoljnu propusnost za glatku reprodukciju danas najzahtevnijih 1080p materijala, uz mogućnost reprodukcije višekanalnih audio zapisa bez kompresija, a zahvaljujući digitalnom prenosu koji ne zahteva konverziju (analogno – digitalno) ili prilagođavanje rezolucije, kvaliteta slike i zvuka je najvišeg nivoa. Nove verzije HDMI kabla poseduju mogućnost dvosmerne komunikacije, što dodatno olakšava povezivanje kada je prenos audio zapisa i mrežnih podataka u pitanju. Između HDMI kablova razlike u kvalitetu slike i zvuka nema, no valja pripaziti na sertifikat koji pojedini kabal poseduje – oznake High Speed HDMI i High Speed HDMI whit Ethernet kako biste osigurali potrebnu propusnot za 1080p/4K/3D sliku i do 7.1 kanalnog zvuka. U novije vreme i mnogi računari imaju HDMI priključak pa ih možete na najlakši način spojiti sa savremenim HD televizorom.

HDMI kabEl se putem odgovarajućeg adaptera ili kabla može spojiti na DVI ili DisplayPort priključak. Takođe se uz pomoć jednog kompleksnog konvertera može povezati na VGA monitor. HDMI kabal može doći u svojim mini ili micro varijantama, zavisno od uređaja na kojem se korite ti izlazi. Kod HDMI kablova dužina nije previše bitna jer on prenosi digitalni signal kod kojeg nema gubitaka kvaliteta, a u ponudi imamo i kablove do 50 metara.

DISPLEJ PORT

DisplayPort je digitalni interfejs ekrana razvijen od strane Udruženja video elektronskih standarda (VESA). Interfejs se primarno koristio za povezivanje video izvora do uređaja za prikaz poput monitora računara, mada se takođe može koristiti i  za prenos zvuka i drugih podataka. DisplayPort je preko odgovarajućih adaptera i kablova kompatibilan sa VGA, DVI i HDMI konektorima.

DisplayPort kabal može doći u svojoj mini varijantI, zavisno od uređaja na kojem se koriste ti izlazi, a takodje i za njih postoje adapteri na VGA, DVI,DISPLEJ PORT i HDMI konektore.

 DVI

DVI (Digital Visual Interface) kabel je novija vrsta kablova za PC monitore koji zavisno od varijante prenosi i digitalni i analogni video signal. DVI priključci se nalaze na svim novim grafičkim karticama i novim monitorima. Postoji nekoliko varijanti DVI konektora. Medju različitim vrstama DVI konektora postoji mala razlika koja je namerno napravljena kako bi onemogućila pogrešno spajanje analognog u digitalni signal. Opisaćemo tri najbitnije vrste DVI priključaka:

DVI-standard

DVI-I (DVI-Integrated) je varijanta DVI koja može da prenosi i digitalni i analogni signal. DVI prikljuci na grafičkoj kartici su skoro uvek DVI-I i sprovodi i analogni i digitalni signal, tako da adapterom možete da ih konvertujete u VGA.

DVI-D (DVI-Digital) je vrsta DVI priključka koja može da prenosi samo digitalni signal. Digitalni signal sa DVI-D kabla, pomoću adaptera može biti konvertovan u HDMI pa tako možete spojiti kompjuter na televizor sa HDMI priključkom. Postoji i adapter pomoću kojeg možemo spojiti izlaz računara sa DVI-D na VGA.

DVI-A (DVI-Analog) je vrsta DVI priključka koji prenosi samo analogni signal. DVI-A se pomoću adaptera može konvertovati u VGA priključak koji takođe prenosi analogni signal.

 

S/PDIF

S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) kabal je standardni digitalni audio format za prenos audio signala između kućnih uređaja. Postoji u dva oblika:

ToslinkToslink – digitalni optički audio kablovi prenose digitalni audio signal. Često ih viđamo na savremenim kućnim uređajima kao što Hi-Fi pojačala, noviji modeli televizora, “kućni bioskopi”, zvučne kartice za računar, novije konzole za video igre…

Digital-CoaxialDigital Coaxial – Ima istu namenu kao Toslink samo se nešto ređe koristi kod kućnih uređaja. Umesto optičke tehnologije, koristi koaksijalni kabal sa RCA (činč) konektorom.

dacDigitalni audio kablovi se uz pomoć digitalno-analognog konvertera mogu povezati na neke starije uređaje koji ne podržavaju digitalne audio signale, već samo analogne.

Da bi preneseni analogni audio-video signal bio što bolji, treba koristiti kvalitetnije kablove. Treba obratiti i pažnju na dužinu, tj. ne treba kupovati kabel duži nego što vam je potreban.

Preuzeto sa https://blog.avmarket.rs/kablovi-konektori/